Bier things april 2017

0
2604

De maand april was een maand met veel bierige dingen.

Stibon Niveau 1
De cursus zit er (helaas) op. Het waren leuke middagen en avonden waar we met name het brouwproces en de bier-food pairing hebben behandeld. Met name dit laatste onderdeel is waar het voor mij allemaal om draait. Mooie smaken en combinaties. Derek Walsh heeft ons een hoop verteld en een aantal aangename pairings laten proeven. Met name Kuit bier (Jopen Kuyt) met een chocolade truffel (hou ik helemaal niet zo van) was werelds! Door veel te experimenteren met combinaties en de gebaande paden ga ik nog veel ontdekken!

Na afloop van de cursus staat de focus volledig op het examen op 12 juni. Het proeven is ondertussen begonnen. De bieren staan koud en iedere avond krijg ik 1 of meerdere bieren blind te proeven. En dat is nog verrekte lastig! Maar… er zijn vervelendere dingen 😉

Boeken
Ik heb ook een aantal leuke boeken over bier aangeschaft. Deze zal ik meer in de detail bespreken bij de boeken, maar hier een kort overzicht

  • Thuis Bier brouwen (Greg Hughes). Op een leuke manier word je wegwijs gemaakt in het zelf bier brouwen. Van de meest simpele methode tot alles zelf doen. Met tal van recepten die een goede basis geven voor als je hiermee door wilt gaan. € 22,50 bij bol.com
  • Bapas, belgische bier tapas (Karl van Malderen). Een eigen methode om te bepalen welk bier bij welk gerecht past. Een zeer leerzaam boek wat een hele goede basis geeft om in de basis na te denken over de smaken en geuren en de combinatie van bier en spijs. De naam suggereert dat het aan de hand van kleine hapjes (tapas) wordt uitgelegd, maar de recepten zijn vrij uitgebreid met moeilijke ingrediënten. Al met al zeker een aanrader als je je meer wilt verdiepen in bier-spijs combinaties. € 16,00 bij bol.com
  • Het Belgisch bierboek (Erik Verdonck, Luc de Raedemaeker). Een pil van een boek. Visueel zeer aantrekkelijk met mooie foto’s. Aan de hand van de foto’s en makkelijk leesbare teksten word je meegenomen door de belgische biercultuur van vroeger en nu. Met ook een overzicht van belgische speciaalbier cafe’s. Een must voor de liefhebber van (belgisch) bier. Het is niet een boek dat je even in bed leest, maar met een heerlijk biertje bij de hand een heerlijke invulling van een middag of avond. € 49,99 bij bol.com

Genieten van bier
Bier leeft als nooit tevoren. Zelfs in het Openluchtmuseum in Arnhem een proeverij van 3 zelfgemaakte bieren: pils, lentebier en de dubbel. Met name het lentebier was een heerlijk bier. Dus als je in de buurt bent, zeker de bierbrouwerij bezoek en in het Budels cafe de proeverij (met kaas en worst).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in