Naast dat je bier heerlijk kunt drinken bij een gerecht, kun je bier ook uitstekend gebruiken in een gerecht. Zowel warm als koud. Een mooi voorbeeld van een koud recept is deze vruchtencocktail. Het lijkt op vruchtenbowl, maar dan met bier.
Benodigdheden (ongeveer 4 personen):
- 700 gram witte suiker
- 1 liter kraanwater
- vruchten (aardbeien, druiven, kiwi, banaan, appel, peer, meloen)
- Duits Hefe Weizen bier (met of zonder alcohol) 0,5 liter (1 fles)
- 4 grote wijnglazen
Doe het water in een pan en voeg de suiker toe. Verwarm dit op een laag vuur (niet koken!) dit net zo lang totdat de suiker volledig is opgelost en je een heldere vloeistof overhoudt. Laat dit vervolgens afkoelen.
Ondertussen snijd je de vruchten in stukjes en verdeel je dit over de glazen. Vul de glazen tot ongeveer de helft met het suikerwater.
Serveer de glazen met een lange lepel erbij om de vruchten eruit te lepelen. Het leukste is om de glazen nu aan tafel te serveren en daar de laatste stap te doen. Dit is namelijk met afvullen met het bier.
Schenk voorzichtig het bier in de glazen zodat er een mooie schuimkraag ontstaat. En smullen maar!
Het bier
Voor dit recept gebruik je een Hefeweizen bier. Dit is een Duits tarwebier wat van zichzelf een fruitig, licht zurig karakter heeft. Typische geuren die zijn te herkennen: banaan en gele vruchten. Dit in combinatie met het suikerwater en de vruchten, zorgt ervoor dat de fruitigheid van het bier mooi naar boven komt. Een heerlijk aperitief of voorgerecht.
In mijn geval heb ik de alcoholvrije variant genomen (let op: hier zit tot max 0,5% alcohol in) van Weihenstephaner (de oudste nog werkende brouwerij ter wereld). Je kunt dit dus gerust op een zonnige dag serveren, zelfs aan de wat oudere kinderen (de mijne zijn er dol op). Je kunt ook de variant met alcohol gebruiken, voor de smaak zal dit niet heel veel uitmaken.