De biertypes dubbel en tripel

0
1808
dubbel tripel
bron: httpss://www.truyen-westmalle.be/biersoorten.html

Voor velen zijn de varianten van bier dubbel en tripel wel bekend. Maar wat betekenen deze stijlen nu precies.

Dubbel en tripel hebben niks met de zwaarte van het bier te maken. Het is niet zo dat een dubbel twee keer zo zwaar is als een pils en een tripel zeker niet drie maal de sterkte van een pils. Wel kun je over het algemeen stellen dat een dubbel en tripel zwaardere bieren zijn, waarbij de tripel boven de dubbel uitstijgt.

De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen wordt gebruikt. Dit is ongeveer twee keer zoveel als bij gewoon pils. De kleur van dubbel bier is middel- tot donkerbruin. Bekende dubbels zijn Leffe Dubbel en Westmalle Dubbel. Een dubbel bier schommelt qua alcohol rond de 7%. Het bier is qua smaak licht zoet tot moutig.

Tripel bier bestaat al langer, maar is met name bekend geworden door Westmalle Tripel. Dit bier wordt daarom ook gezien als de ‘moeder’ van de huidige tripels. Tripel is geen beschermde biersoort en is er in allerlei vormen en soorten op de markt. Bekende soorten zijn Westmalle Tripel, Tripel Karmeliet, Leffe Tripel. Tripel valt over het algemeen in de categorie blonde Belgische bieren en bevat zo tussen de 7% en 9% alcohol. Het bier bevat duidelijke zoete tonen en kruidigheid.

Tegenwoordig zie je ook dat een dubbel gecombineerd (50/50)wordt met een tripel van hetzelfde merk. Persoonlijk hou ik hier niet zo van, maar het geeft de dubbel wat meer alcohol en de tripel wat meer moutigheid. Probeer het eens zou ik zeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in