Bierproeverij in de Jopenkerk (Haarlem)

0
1753

Afgelopen weekend een heerlijk weekendje naar Haarlem geweest. Wat een leuke stad is dat! Het centrum ademt aan alle kanten historie en sfeer uit. Mooie straatjes, leuke winkels (bijna geen leegstand!) en het zit er vol met leuke restaurantjes en café’s.

Een bezoek aan Haarlem als bierliefhebber betekent ook dat je naar de Jopenkerk gaat. Deze oude kerk is een paar jaar geleden omgebouwd tot een heuse brouwerij. Momenteel brouwen ze daar een vast pallet van diverse Jopen bieren. Daarnaast blijven ze continue experimenteren met smaken, kruiden, etc.

Wij hadden een proeverij geboekt. Na de vriendelijke ontvangst werden we naar het proeflokaal gebracht waar aan lange houten tafels diverse groepen/mensen zitten te proeven. De medewerker van de brouwerij heeft echt verstand van zaken. Je krijgt niet zomaar 3 bieren voor je neus, hij vraagt naar je smaak, ervaringen met (speciaal-)bier en wat je leuk zou vinden. Na even gepraat te hebben had hij wel door met een liefhebber te maken :-).

Wij kregen daarom 3 speciale bieren (allen Jopen natuurlijk):

  • Nuts for chocolate: blond bier waar geroosterde amandelen en cacao aan is toegevoegd. De cacao is helaas wat weggevallen (wel een droge afdronk wat duidt op de cacao), maar in de afdronk heb je wel degelijk een geroosterde smaak in je mond. Het bier ruikt best sterk, maar de smaak is zacht en verfijnd. Zou het perfect doen bij een notenkaas.
  • Wayne’s world: wederom een blond bier, maar nu met duidelijke citrustonen. Je ruikt het, je proeft het. Het is een lichtzuur bier. Naar mijn idee een heerlijk biertje bij een zomerse salade met frisse zuren.
  • Sin & Remorse: en dan de gewelddadige afsluiter van de proeverij: een hele donkere, zware stout. Mijn ervaring met stout bier was nog minimaal, maar wat is dit een reus. Aan alle kanten ruik je koffie, cacao en chocolade. Naarmate hij warmer werd kreeg hij ook meer smaak. Voor mij niet zomaar een bier om “even” te drinken, maar deze zou uitstekend bij een zoet/bitter nagerecht passen. Een mooie verrassing!

Bij de drie bieren kregen we ook nog een aantal zelfgemaakte bitterballen, waarvan het vlees in hun eigen bier was klaargemaakt. Ze waren heerlijk! 

Na afloop van de proeverij mochten we nog een groot glas bier uitkiezen van de tap, waarna we nog gezellig in het café van ons biertje hebben genoten. Met LIVE muziek. De entourage van de brouwerij is geweldig. Het kan er daardoor helaas wel wat druk zijn, maar dat mag de pret niet drukken.

Ga je naar Haarlem, sla dan zeker de Jopenkerk (en de Jopen biertjes) niet over! Ik heb er nog een paar meegenomen naar huis die ik de komende tijd ga proeven. Mijn ervaringen zal ik met jullie delen.

Meer informatie over de Jopenkerk op hun website

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in