App Review: BeerHive

0
1641
Bron: www.beerhive.com

Bier proeven doen we allemaal. De een wat serieuzer dan de ander. Voor de meer geoefende proever komen zaken als mondgevoel, koolzuurgehalte, kleur, geur, etc. bekend voor.

Proeven is vaak moeilijk. De smaak van bier omvat zowat alles wat je als mens kunt proeven en de mogelijkheden zijn oneindig. Daarom zie je vaak bij proeverijen en biertrainingen formulieren waarop je kunt aangeven wat je proeft. Op deze manier leer je je eigen smaak kennis, smaken te herkennen en de match te maken met mogelijke food pairings.

Nadeel van deze formulieren: het is papier. Die leg je na gebruik weg of je gooit ze weg. Maar het opbouwen van je eigen “smaak-database” is zo belangrijk als je serieus met bier aan de slag gaat.

Wat zou er nu niet idealer zijn als je je proefnotities altijd bij de hand hebt en je op een makkelijke manier je proefnotities kan maken en bijhouden. Daar dachten een paar Belgische bierliefhebbers ook over en die hebben nu een handige app ontwikkelt: BeerHive.

Eerste indruk is dat deze app niet voor iedereen zomaar geschikt is. Enige verdieping in het proeven van bier is wenselijk om snel aan de slag te gaan. Op deze manier herken je snel de termen die gebruikt worden. Overigens is de app alleen in het engels, maar wel voorzien van handige iconen, waardoor je snel door hebt waar het over gaat.

Je begint met het selecteren van een bier. Momenteel staan er zo’n 4.000 bieren in, voornamelijk Belgische. Na het selecteren kun je zien hoe de groep dit bier beoordeelt heeft. Dus niet zomaar 4 sterren, maar echt op smaak onderbouwd.

De beoordeling bestaat uit een drietal onderdelen:

  • kleur & geur
  • mondgevoel & aromas
  • beoordeling & cijfers

Met behulp van handige sliders en iconen doorloop je alle stappen van dit proces. In een soort spinnenweb zie je hoe het profiel van het bier zich vormt.

Op basis van dit profiel kun je ook soortgelijke bieren inzien, wat soms verrassende tips oplevert.

Conclusie: voor iedere bierdrinker die serieus zijn proefnotities wil bijhouden is dit een goede app. Je kunt er op een simpele manier je proefnotities bijhouden. Je leert zo door middel van analyse een bier te beoordelen. Nadeel op dit moment is dat de app uitsluitend in het engels is en dat er een beperkt aantal bieren in staan. Je kunt zelf geen bier aanmaken. De makers geven wel aan dat de app de komende tijd verder ontwikkeld wordt, waardoor dit wellicht in de toekomst allemaal wel mogelijk is. Voor mij een mooie aanvulling om mijn bierkennis in mijn zak te houden en uit te breiden!

De app is er zowel voor iOS als Android. Te downloaden via www.beerhive.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in