Rondje Tilburg

1
11342
De groep biersommeliers

Zaterdag 13 november werd er vanuit het Nederlands Gilde der Biersommeliers een rondtour door Tilburg georganiseerd. Samen met 13 andere biersommeliers hebben we een klein stukje van de lokale biercultuur van Tilburg kunnen proeven. De rondtour was uitgezet door Rene Delisse en Ton van Opstal.

De start was op de partyboot Albatros in de Piushaven, behorende bij Stadsbrouwerij 013. Deze brouwerij met proeflokaal is geopend in 2018 door dezelfde eigenaren als van de Stadsbrouwerij Eindhoven. Hun bieren hebben allemaal een Tilburgs tintje met bijbehorende namen als “Op den ophef” (dubbel), “‘n Steekje los” (session IPA) en “Tilburgse heer” (tripel). Al deze namen verwijzen naar de geschiedenis van Tilburg.

Van deze brouwerij heb ik het pils (“Pius”) en de blond (“Kruikje blond”) geproefd. Het pils was troebel, fris en lekker hoppig. Met een aangenaam bittertje is dit een fijn pils. Het blonde bier was fruitig met een licht florale geur. Smaak was zoet en niet al te bitter.

Na een korte uitleg door Rene en Ton zijn we verderop in de Piushaven bij Burgemeester Jansen terechtgekomen. Dit cafe heeft een uitgebreide en mooie bierkaart en een tap met 22 kranen naast alle flessen en blikken bier. Jaren geleden was dit stukje Tilburg in verval geraakt, maar de laatste jaren begint het echt een hotspot te worden. Dat merk je ook in het café, want op zaterdagmiddag is het er al gezellig druk. Dit café heeft een eigen brouwerij, Torens. In een oude verbouwde schuur in de tuin van het café vind je een moderne brouwerij. Na kennismaking met de brouwer hebben we de “Bonte kraai” uit 2018 geproefd. Dit is een quadrupel met koffie. Door de jaren heen heeft dit bier zich heel mooi ontwikkeld tot een zoete, stevige quadrupel met tonen van koffie, rozijnen en karamel. Van horen zeggen is dit bier verouderd lekkerder dan vers. Na nog een geweldig glas “Head full of fresh hops” (Fremont Brewing, NEIPA) van de tap (wat een hopbom en smaakexplosie is dit zeg, wauw!), was het tijd om toch echt weer door te gaan.

Na een stevige stukje doorwandelen kwamen we aan in de spoorzone bij het Centraal Station van Tilburg. Hier wordt momenteel volop gebouwd en verbouwd. De komende jaren moet hier een lang lint komen van allemaal horeca en het wordt zo ingericht dat dit de looproute van het station naar het centrum is. Achter de gebouwen aan het spoor liggen ook meerdere historische panden (dit gebied is het oude NS werkplaats terrein) die al wel verbouwd en in gebruik zijn. Zo ook de Loc Brewery. Deze zal wel gaan verhuizen naar een pand direct aan de spoorzone. Helaas was het niet mogelijk in de brouwerij te kijken vanwege de drukte binnen en de geldende corona maatregelen. Toch een mooie IPA de “Jigger” geproefd. Een aangename IPA, lekker fruitig met een aangenaam bittertje. Een gevaarlijke doordrinker als je het mij vraagt.

Tegen 18.00 uur begint bij iedereen ook de maag te knorren. Op naar de laatste stop alweer van vandaag: Stadsbrouwerij Tilburg (jawel, nog een stadsbrouwerij). Lopende langs een rij met huizen zit er ineens de ingang van de brouwerij verstopt. Het lijkt meer een achterom naar een tuin, maar eenmaal door het gangetje kwamen we in een gigantische tuin. René Stenvert, de brouwer, had het prima verzorgd. Vuurkorven voor de warmte, koud bier en mooie overkappingen waar we heerlijk konden zitten. Zijn vrouw had ondertussen een stapel pizza’s gehaald, waarna we onder het genot van het “Oktoberfest” en “Christmas Ale 2021” bier (een kerstbier wat naar mijn mening meer een mooi Amber bier was, dan een kerstbier. Bij deze laatste categorie verwacht ik toch meer kruiden) van René heerlijk hebben gegeten. Na het eten heeft René de brouwerij laten zien. De passie voor hem zit in het maken van smaakvolle bieren met niet teveel alcohol (rond de 5 a 6%).

Moe, maar voldaan en verzadigd zijn we tegen 20.00 uur vertrokken. Aan de gastvrijheid van René lag het niet, wel aan de sluiting van de horeca vanaf 20.00 uur.

In de trein terug kon ik terugkijken op een verrassende middag in Tilburg. Tilburg is een leuke, levendige stad waar op biergebied het nodige te beleven en te ontdekken valt. Ik kom hier zeker nog eens terug!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in