Bierwandeling De Voerstreek

0
3750

De Belgische Voerstreek is één van mijn favoriete vakantiebestemmingen voor zowel een weekendje weg als ook langer. Al jaren ben ik er in ieder geval in de herfstvakantie te vinden. De Voerstreek is een smalle strook onder Zuid-Limburg. Het is Vlaanderen, waardoor men hier gewoon Nederlands spreekt. Echter de taalstrijd is hier al jaren gaande. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw heeft dit nogal voor spanningen gezorgd. Nu is het rustig en het enige wat je ziet is dat namen tweetalig zijn aangegeven (en soms doorgestreept door tegenhangers).

Al met al is het een schitterende streek waar lieflijke dorpjes in het glooiende landschap liggen tussen schitterende bossen en weiden. Het is verweven met Zuid Limburg, waardoor je gemakkelijk vanuit Nederland naar België kunt lopen en vice versa.

Ondertussen heb ik heel wat kilometers gewandeld in dit schitterende gebied. Het bourgondische van België vind je hier natuurlijk terug in de vele café’s en restaurants. Ook hier vind je de Belgische biercultuur terug. Zo zijn er diverse brouwerijen, streekbieren en natuurlijk de Abdij van Val-Dieu (alhoewel die officieel niet in de Voerstreek ligt, maar in Wallonië).

Het aanbod van wandelingen in deze streek is eindeloos. Hier kent men het wandelknooppunten netwerk. Dit netwerk vind je in heel België en kenmerkt zich door uitstekende bewegwijzering en de flexibiliteit om jouw route zo lang te maken als je zelf wilt.

Hieronder heb ik één van mijn favoriete wandelingen beschreven. Deze heb ik ondertussen meerdere malen gelopen en verveelt nooit. 

  • Lengte: +/- 6,3 km
  • Knooppunten: 72 – 73 – 86 – 85 – rust – 85 – 86 – 88 – 87 – 71 – 72
  • Startpunt: De Planck
  • Eindpunt: De Planck
  • Moeilijkheid: Gemiddeld

Bijzonderheden: Deze route leent zich niet voor kinderwagens of mensen die moeilijk ter been zijn. Trek stevig schoeisel aan. Zeker bij nat weer kan het op sommige plekken modderig zijn. 

Route

De route start in het plaatsje De Planck. Dit is op de grens met Nederland en België. Je kunt de auto makkelijk parkeren in de straat De Plank, vlakbij de school. Loop nu naar de kruising (bij de straat Ulvend) bij de school waar je knooppunt 72 vindt. Ga de straat in naar de school richting knooppunt 73. Je wandelt over een boerenweg om vervolgens via het weiland je weg te vervolgen. Aangekomen bij knooppunt 73 ga je linksaf richting knooppunt 86. Je wandelt eerst een stukje langs, en vervolgens door het Veursbos. Let op bij het oversteken van de weg!

Na de oversteek vervolgt de route zich langzaam naar beneden richting Teuven. Geniet vooral van de vergezichten en het glooiende landschap van De Voerstreek!

Na een goede 2,5 kilometer kom je aan in Teuven. Ga hier rechts richting knooppunt 85 om in de bocht bij Herberg Moeder de Gans aan te komen.

Moeder de Gans is een café-restaurant, gelegen aan het pittoreske dorpspleintje van Teuven in de Belgische Voerstreek. Van binnen en buiten ademt het historie en gezelligheid uit. Hierdoor kan het op mooie dagen en zeker in de weekenden erg druk zijn. Ze beschikt over twaalf bierkranen en tientallen bieren op fles.

In het uitgebreide assortiment bieren zitten ook hun eigen Moeder de Gans bieren. Aanrader is de Voerense lunch, welke genoeg energie geeft om de route te vervolgen.

Na afloop van een bezoek aan Moeder de Gans (pas op: de bieren en het eten zijn erg lekker, waardoor je al snel lang blijft hangen) ga je terug naar de weg en loop je terug naar knooppunt 86. Hier houd je rechts aan richting knooppunt 88. Bij knooppunt 88 ga je links naar knooppunt 87 en vervolgens 71. Je loopt hier langs de fruitbomen, waar in deze streek heerlijke producten mee worden gemaakt, waaronder stroop en natuurlijk bier (zie ook Bier in de buurt, Rick’s bier). Bij knooppunt 71 ben je weer in De Planck. Loop nu richting knooppunt 72 en je zult vanzelf bij de auto (het beginpunt) aankomen.

Bier in de buurt

Brouwerij Grain d’Orge

Eigenlijk net niet meer officieel in de Voerstreek, maar wel in de buurt, ligt Hombourg. In Hombourg bevindt zich Brouwerij Grain d’Orge. In de jaren ’90 van de vorige eeuw opgericht door een bierliefhebber en nu een brouwerij die veel verschillende soorten bieren brouwt, waaronder ook bieren onder een ander label. Zo wordt hier het Hert bier (van boscafe Het Hijgend Hert in Vijlen) gebrouwen, maar ook de Aubel bieren.

Brouwerij Grain d’Orge
Tel: 087 787 784
Rue Laschet 3
4852 HOMBOURG
België
https://brasserie.grain-dorge.com/nl/

En de bijbehorende pub:

Pub Grain d'Orge Café - Restaurant
Centre, 16
4852 Hombourg
Tel: 087315170

Abdij Val-Dieu

De abdij Onze Lieve Vrouw van Val-Dieu ligt in de buurt van Aubel. De abdij is een Cisterciënzer klooster van de Orde van Citeaux. De abdij bestaat reeds 800 jaar en heeft in de loop van de eeuwen verschillende doelen gehad. Je kunt de abdij bezoeken. 

Het hele jaar door worden van maandag tot en met zaterdag rondleidingen door de abdij en de brouwerij georganiseerd. Een mooie gelegenheid om de geschiedenis van de abdij en het proces van de bierproductie te ontdekken. En natuurlijk te genieten van Val-Dieu bier al dan niet in combinatie met een heerlijk stukje Val-Dieu kaas.

httpss://www.abbaye-du-val-dieu.be/nl/

Rick’s Bier

Voeren heeft haar eigen bier, genaamd Rick’s.

Rick’s Blond bier is van hoge gisting met nagisting op de fles. De ambachtelijk bereide appel- en perenstroop geeft dit kwaliteitsbier, geschikt voor alle seizoenen, een opmerkelijk karakter.

Rick’s Abbesse is een kersenbier op basis van de lokale kers ‘Abbesse de Mouland’. 

Rick’s bruin bier is een stevig en pittig moutbier dat vervaardigd wordt met bronwater, geroosterd gerstenmout en Voerense appel- en perenstroop. 

Deze bieren zijn te proeven in de lokale cafés of restaurants.

Helaas is de brouwerij zelf niet te bezoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in