De trend van alcoholarm en alcoholvrij bier

0
2009
Bron: www.consumentenbond.nl

Nadat Heineken eind jaren ’80 van de vorige eeuw haar Buckler bier van de markt kon halen door een grap van Youp van ’t Hek heeft alcoholarm en alcoholvrij bier jaren last gehad van een slecht imago. Naast het imago lag ook de smaak van bier zonder alcohol ver af van bier met alcohol.

De laatste jaren is er echter steeds meer aandacht voor gezondheid en veiligheid in het verkeer (geen alcohol achter het stuur!). Combineer dit met de booming markt van bier en we zien steeds meer alcoholarme en -vrije bieren op de markt verschijnen.

Radler is hier een mooi voorbeeld van. Dit bier is zowel alcoholvrij als alcoholarm (bv 2%) te krijgen. De traditionele pilsbrouwers zien de verschuivingen in de bierwereld ook en haken daar op in. Mede door speciaalbieren op de markt te brengen, maar ook door te investeren in processen om een smaakvol alcoholarm/-vrij bier te maken.

Heineken zet wereldwijd vol in met haar 0,0 bier. Dit bier komt in vele testen als een van de betere alcoholvrije pilseners naar voren. Dit komt voornamelijk door het speciale proces dat Heineken dit bier laat ondergaan. Het is pils waar achteraf de alcohol uit is gehaald. Vroeger bestond alcoholvrij bier uit bier wat niet was vergist (tijdens de vergisting ontstaat de alcohol). Maar juist de vergisting geeft bier haar karakteristieke smaak. Persoonlijk vind ik het een redelijk goed 0,0 pils, maar ik mis het tintelende en de smaak van de alcohol.

Bron: bierradio.nl

De ontwikkelingen volgen elkaar nu snel op. Nadat brouwerij de Halve Maan in Brugge het eerste speciaalbier zonder alcohol, de SportZot, op de markt bracht zien we nu meer merken volgen.

De laatste die onlangs op de markt is gekomen is Leffe alcoholvrij. Het eerste alcoholvrije abdijbier. En er zullen nog veel meer traditionele bierstijlen en merken volgen in mijn optiek. De vraag naar mooie bieren blijft de komende jaren groeien, evenals de trend om gezonder te leven.

Bron: knack.be

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een traditioneel bier met alcohol, maar je hoeft tegenwoordig niet meer aan het fris te gaan als je toch bier wil drinken, maar nog nuchter moet blijven. Het wachten is nu op het eerste alcoholvrije bier waar echt geen enkel smaakverschil met de alcoholvariant in zit. Dat zou wat mij betreft de volgende grote revolutie zijn in de biergeschiedenis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in