Het verschil tussen Witbier en Weizen

0
2676
Het verschil tussen witbier en weizen
Witbier vs Weizen

Witbier is toch hetzelfde als Weizen? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: nee! Met het voorjaar voor de deur (we mochten er een paar weken terug al even van genieten) wil ik je graag het verschil tussen deze twee biersoorten uitleggen.

Beide bieren zijn tarwebieren. Een Duitse Weizen betekent letterlijk tarwebier (weizen = tarwe). Weizen moet minimaal 50% tarwemout bevatten en volgens het Reinheitsgebot gebrouwen zijn. Dit houdt in dat het alleen hop, water en graansoorten mag bevatten. Er zijn dus geen extra kruiden of ingrediënten aan toegevoegd. Dit in tegenstelling tot witbier, maar daarover later meer.

Tarwebieren zijn vaak ongefilterd (troebel) en hebben een stevige schuimkraag. Dit komt door de tarwe. Sommige duitse varianten worden wel gefilterd, waaronder Kristallweizen.

De weizen bieren worden bij voorkeur in de typische hoge kelken geserveerd. De schuimkraag is vaak zo dik dat hij er als een prop watten bovenuit komt.

Het belgische witbier is ook een tarwebier, maar toch anders dan de duitse Weizen. Zo bestaat witbier uit ongemoute tarwe en worden hier wel kruiden en andere ingrediënten aan toegevoegd, waaronder koriander en curacao sinaasappelschillen. De schuimkraag van een witbier ook minder stabiel en het bier wordt vaak in stevige glazen geserveerd. Voorbeeld hiervan is het Hoegaarden glas.

Vaak zien we ook dat witbier een schijfje citroen aan de rand van het glas meekrijgt. Of erger nog, in het bier! Dit zorgt ervoor dat je bier dood slaat en de smaak van het bier helemaal anders wordt. Vraag dus altijd om een witbier zonder citroentje (tenzij je het lekker vindt natuurlijk).

Beide bieren zijn heerlijk dorstlessend en zijn graag geziene gasten op een (zomers) terras. Allebei heerlijk, maar toch anders. Vanaf nu zul je niet snel in de fout gaan om witbier voor een weizen aan te zien en andersom.

Nu alleen nog het mooie weer terug!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in